duminică, 17 aprilie 2011

Dictionar Social MediaDin start trebuie sa anunt profesionistii ca acest articol este destinat in principal celor care sunt incepatori intr-ale social media-ului. Deasemenea imi cer scuze pentru unele traduceri "à la Google Translate". Dupa cum bine stiti majoritatea termenilor folositi in acest domeniu provin din limba engleza, deci e normal ca unele formulari sa para usor artificiale. Asadar, in ordine alfabetica, iata care sunt nominalizatii:

A
Aplication Programming Interface (API) - Un API este o interfata, un software care permite unei aplicatii sa interactioneze cu o alta aplicatie. Cel mai bun exemplu e Twitter API.

Avatar - o fotografie sau un nume de utilizator (username) care reprezinta o persoana in mediul online (forumuri, grupuri de discutii, etc.)

B

Bit.Ly - este un site ce permite scurtarea unui link dorit cu scopul utilizarii sale pe diferite site-uri de socializare, in special Twitter. Bit.Ly ofera deasemenea statistici referitoare la link-urile folosite.

Blog - denumirea vine din "web log" si asa cum ii spune si numele, este in esenta un jurnal. Blog-urile au unul sau mai multi autori care publica in mod regulat articole (blog posts).

Blogger - este o platforma de blogging gratuita detinuta de Google. Acesta permite creeare de bloguri folosindu-se subdomeniul "blogspot" (http://yourname.blogspot.com)

C

Chat - desi in general se poate referi la intreaga comunicare online, "to chat" reprezinta un dialog intre doua persoane folosindu-se o aplicatie ce are la baza comunicarea prin text.

Comment - reprezinta modalitatea prin care un utilizator web reactioneaza la o informatie publicata pe un blog sau un serviciu de socializare.

Craigslist - site american ce permite utilizatorilor sai sa vanda sau sa cumpere diferite produse sau servicii. Este considerat direct raspunzator pentru reducerea anunturilor de tipul "mica publicitate" in ziarele americane.

D

Delicious - este un serviciu online gratuit de "bookmarking" ce permite salvarea de adrese web si partajarea acestora cu prietenii sau accesarea lor de pe orice aparat conectat la Internet.

Digg - este un serviciu online de stiri ce permite utilizatorilor sa trimita sau sa voteze articole.Cele care aduna numarul maxim de voturi sunt prezentate pe prima pagina.

F

Facebook - desi cred ca nu mai are nevoie de prezentare, Facebook este cea mai mare retea de socializare din lume. In momentul de fata depaseste 600 de milioane de utilizatori.

Firefox - reprezinta cel mai cunoscut browser web open-source. Acesta ermite utilizatorilor personalizarea experientei web prin posibilitatea instalarii unor extensii cunnoscute ca third-party extensions.

Flickr - este un serviciu de socializare online construit in jurul partajarii de fotografii. Utilizatorii isi pot salva fotografiile online pentru ca mai apoi sa le arate celorlati utilizatori folosind profile, grupuri, sets sau alte metode.

Foursquare - reprezinta un serviciu de socializare online ce permite utilizatorilor sai comunicarea localizarii fizice, via GPS si interactionarea cu alti utilizatori aflati in imediata apropiere. Site-ul foloseste un sistem de insigne (badges) prin care premiaza utilizatorii care se inscriu in mai multe locatii.

G

Google Buzz - creat in jurul Gmail, acest serviciu de socializare permite partajarea de fotografii, mesaje si altele. Comunicarea este organizata in "conversatii" ce apar in "Inbox".

Gowalla - o retea de socializare in care utilizatorii isi prezinta locatia si interactioneaza cu alti utilizatori aflati in imediata apropiere.

H

Hashtag - cuvant sau grup de cuvinte precedate de "#" folosit pe Twitter pentru a arata ca un tweet face parte dintr-un anumit domeniu sau are un subiect asemanator. Este utilizat foarte frecvent in cazul promovarilor sau comunicarilor legate de anumite evenimente.

hi5 - reprezinta un serviciu de socializare destinat unei categorii de utilizatori tineri.

HootSuite - este un client de Twitter web-based (foloseste un browser si activitatea se desfasoara online). Prin intermediul sau pot fi urmarite conturi de Twitter multiple, pot fi programate difuzari de mesaje si permite o getionare a activitatii (statistici, followeri, retweets, etc.).

J

Joomla - reprezinta un content management system (CMS) care ofera o interfata user friendly ce permite creeare de site-uri si aplicatii web.

L

Like - un "like" este o actiune ce poate fi facuta de un utilizator Facebook. In locul unui comentariu, in semn de aprobare a mesajului postat, un user poate apasa butonul "like".

LinkBuilding - activitate prin care detinatorii de site-uri web dezvolta strategii de generare de legaturi catre site-urile proprii cu scopul de a obtine o mai buna pozitionare in paginile motoarelor de cautare.

LinkedIn - repreinta un serviciu de socializare online orientat catre mediul de afaceri. In iunie 2010 site-ul avea peste 70 de milioane de utilizatori din peste 200 de tari.

Lurker - repreinta o persoana care urmareste liste de dicutii, comentarii pe bloguri, forumuri, etc. insa care nu participa aproape niciodata la acestea.

M

MySpace - reprezinta un serviciu de socializare online care in 2006 era pe primul loc in lume ca si numar de utilizatori. A fost depasit insa, in 2008 de catre principalul competitor, Facebook.

S

Scribd and SlideShare - transforma documente de tip PDF, Word sau Power Point in documente web si permite partajarea acestora online.

SEO - Search Engine Optimization reprezinta un proces prin care folosindu-se anumite strategii se obtine o pozitionare mai buna pe paginile motoarelor de cautare.

StumbleUpon - o aplicatie sub forma de extensie a unui web browser ce are rolul de a descoperi si partaje site-uri web.

T

Tag Cloud - dupa cum ii spune si numele, un tag cloud este o multime de cuvinte care definesc subiectul unui articol sau a unui intreg site.

TweetDeck - reprezinta o aplicatie care permite accesul simultan la mai multe site-uri de socializare (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc.).

Twitter - reprezinta o platforma de microblogging. Serviciu permite publicare de mesaje cu o lungime maxima de 140 de caractere.

Tumblr - reprezinta un serviciu ce permite partajarea de continut (text, muzica, video, link, etc.) sub forma de blog via telefon, browser, email, etc.

TypePad - este un serviciu gratuit sau platit, asemanator cu Blogger, ce permite creearea de bloguri.

U

URL - reprezinta adresa unui site-web

V

Vimeo - serviciu online ce permite publicarea de continut video. Spre deosebire de YouTube acest serviciu nu permite publicarea de continut cu caracter comercial.

Viral - este folosit foarte des pentru a exprima calitatea unui continut online (video, poza, articol, etc.) de a se raspandi foarte repede.

W

Wikipedia - enciclopedie online ce permite adaugarea de continut sau mofdificarea celui existen de catre utilizatorii inregistrati. In rezent contine peste 15 milioane de articole.

WordPress - este un CMS (content management system) foarte larg raspandit in randul bloggerilor datorita usurintei in folosire si personalizare.

Y

YouTube - sistem online ce permite publicarea de continut video. Este detinut de Google si in prezent reprezinta cea mai mare platforma de acest gen din lume.Daca am uitat ceva va rog sa lasati un comentariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu