luni, 23 mai 2011

LinkedIn si recrutarea


In ultima vreme m-am axat destul de mult pe Facebook sau Twitter neglijand fratele mai mare, cel "serios" al serviciilor de socializare online, da, despre LinkedIn este vorba, ai ghicit. Si pentru ca LinkedIn se recomanda ca fiind "The world largest professional network", despre ce altceva as putea sa vorbesc daca nu despre recrutare prin intermediul LinkedIn. La noi practica nu este extrem de raspandita, desi in ultima vreme lucrurile parca au inceput sa se "miste", insa consider ca este doar o chestiune de timp pana cand vom primi oferte de munca si prin intermediul LinkedIn, asadar ar fi bine sa fim pregatiti. 

In primul rand, ar fi bine de retinut ca angajatorii folosesc serviciile sociale pentru a recruta oameni cu un profil specific, cu alte cuvinte pentru pozitiile in care au putine posturi disponibile. Un studiu al celor de la The Guardian, realizat in randul mai multor agentii de recrutare, ne ofera o statistica referitoare la ce anume cauta un recrutor intr-un profil de Facebook sau LinkedIn. Un clasament ar fi urmatorul (procentele se suprapun deoarece anumite categorii sunt considerate ca fiind importante in mod egal):


1. Parcurs profesional - 46%
2. Educatie - 45%
3. Recomandari din partea altora (in special pe LinkedIn) - 33%
4. Hobby-uri, interese - 24%
5. "Like"-uri pe Facebook - 21%
6. Comentarii postate, link-uri - 21%
7. Afilieri la grupuri si comunitati online - 21%
8. Poze - 15%
9. Comentarii facute de prieteni - 10%

Avand in vedere clasamentul de mai sus, iata cateva sfaturi cu privire la ce ar trebui sa contina profilul tau, precum si anumite aspecte pe care ar trebui sa le ai in vedere in momentul in care iti faci un astfel de profil:


1. Sterge informatiile invechite din profil. Este esential sa ai un profil actualizat daca vrei sa nu creezi o impresie defavorabila.

2. Dezvolta-ti reteaua de conexiuni. "Cu cat ai mai multe conexiuni, cu atat ai sanse mai mari sa fii chemat la interviuri. Recrutorii se vor uita in lista ta de contacte, pentru a vedea ce functii si in ce companii lucreaza acestia", spun consultantii HR.

3. Fii receptiv la toate mesajele. Poate ca esti tentat sa ignori mesajele venite de la persoane pe care nu le stii, insa in spatele acestora se pot ascunde firme de recrutare care vor sa vada cum reactionezi. Lipsa de raspuns va creea o impresie negativa.

4. Foloseste recomandarile cu atentie. Trebuie sa iti iei doua precautii majore: in primul rand, sa ai recomandari putine, dar bune, venite de la persoane cu pozitii importante si, in al doilea rand, sa nu le transmiti sefilor tai mesajul "imi caut un alt job pe LinkedIn". S-ar putea să iti afecteze jobul actual.

5. Intra in grupurile online alcatuite din profesionisti care activeaza in domeniul tău. LinkedIn este un instrument eficient pentru a-ti consolida o retea profesionala care sa-i impresioneze pe recrutori.

Si acum la final, spune-ne, ai primit vreo oferta de angajare prin intermediul LinkedIn?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu